28.04.2020

Sposoby na przedłużenie trwałości jedzenia

Co roku każdy z nas marnuje mnóstwo jedzenia. Wyrzucamy zepsute owoce i warzywa, nieświeże wędliny, resztki z posiłków. To z kolei generuje ogromne straty finansowe, jeśli podliczymy, ile tak naprawdę pieniędzy wyrzucamy do kosza – dosłownie! Dziś podpowiemy, jak przedłużyć trwałość jedzenia i tym samym zmniejszyć ilość odpadów spożywczych.

Mrożenie

To jeden z najczęściej stosowanych sposobów na wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów. 

Mrozić możemy praktycznie wszystkie składniki, które mogą w szybkim czasie się zepsuć: warzywa, owoce, mięso, konkretne dania. Jeśli chodzi o mrożenie warzyw to pamiętajmy, aby przed włożeniem ich do zamrażarki umyć je i osuszyć, a także usunąć ewentualne pestki. Możemy je również pokroić na mniejsze kawałki. Z kolei warzywa takie jak marchew czy pietruszka warto najpierw obrać, a następnie pokroić, na przykład w słupki. Część warzyw nie nadaje się jednak do mrożenia, gdyż zawiera zbyt dużą ilość wody, co sprawia, że po rozmrożeniu będą one nieatrakcyjne zarówno w  smaku, jak i wyglądzie. Do tych warzyw zaliczymy sałatę, ogórka zielonego czy rzodkiewkę

Zaletą mrożenia warzyw i owoców jest możliwość zachowania w nich większości witamin i minerałów. Mrożenie powoduje dość małą ich stratę w porównaniu do obróbki termicznej. 

W przypadku mrożenia mięsa należy zachować nieco więcej zasad. Przede wszystkim mrozimy mięso, które jest całkowicie świeże, przyniesione prosto ze sklepu. Jeśli będziemy je porcjować, używamy czystego noża oraz deski. Mięso przekładamy do woreczka, z którego usuwamy nadmiar powietrza. Opakowanie, w którym będziemy je mrozić, powinno być szczelne, aby nie przepuszczały wody do wewnątrz. Na każdym z nich umieszczamy karteczkę z informacją, jaki to rodzaj mięsa oraz datę mrożenia. 

Pamiętajmy, że drób w całości, wołowinę mieloną czy szynkę wędzoną można mrozić maksymalnie 3 miesiące, wołowinę i drób w kawałkach do 12 miesięcy. 

Mrozić możemy również gotowe dania, najlepiej te własnoręcznie przyrządzone. Jeśli więc zostało nam pół garnka zupy lub gulaszu z obiadu, od razu zapakujmy jedzenie do pojemników z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika. W ten sposób będziemy mieć zapas jedzenia na czarną godzinę. Nie wolno jednak mrozić dań, które już raz były mrożone. Dania te należy spożyć w przeciągu 3 miesięcy.

Suszenie

Kolejnym sposobem na przedłużenie trwałości jedzenia jest suszenie. Metoda ta nadaje się głównie do warzyw, owoców oraz ziół, także grzybów lub mięsa. Dzięki suszeniu możemy cieszyć się ich smakiem nawet po sezonie. Produkty do suszenia kroimy w jednakowej grubości plastry, jeśli natomiast chcemy pokroić je w kostkę, to nie powinna ona być zbyt mała, gdyż po ususzeniu i pozbyciu się wody, jeszcze bardziej zmniejszy ona swoje rozmiary. Do suszenia można użyć zwykłego piekarnika, w którym ustawiamy temperaturę ok 58 stopni Celsjusza. Na rynku dostępne są również specjalne dehydratory, czyli urządzenia, dzięki którym można wygodnie suszyć wiele produktów na kilku różnych tacach. Cena takiego dehydratora domowego to ok. 250-400zł. 

Pakowanie próżniowe

Jeśli chcemy przedłużyć trwałość żywności, z pewnością warto wziąć pod uwagę pakowanie próżniowe. Metoda ta doskonale zabezpiecza żywność przed bakteriami, drożdżami oraz pleśnią, a także pozwala zachować pełny smak, aromat i zapach pakowanych potraw. Wystarczy zapakować produkty w odpowiednie woreczki foliowe, a następnie przy użyciu zgrzewarki próżniowej usunąć powietrze. W ten sposób możemy przedłużyć ich trwałość nawet pięciokrotnie. Koszt zgrzewarki waha się od 200 do 500zł. Takie urządzenie świetnie sprawdzi się w kuchni każdego z nas, więc inwestycja w ten sprzęt będzie z całą pewnością opłacalna. Jeśli chwilowo brakuje nam środków na zakup sprzętu, warto rozważyć finansowanie zewnętrzne takie jak pożyczka 500zł przez internet, którą wygodnie możemy wziąć w serwisie Creditstar.pl bez wychodzenia z domu.

Przetwory 

Warto również wspomnieć o znanej nam wszystkim formie przedłużenia trwałości jedzenia poprzez przyrządzanie różnego rodzaju przetworów. Żywność możemy poddać obróbce termicznej przyrządzając z niej sosy, przeciery, potrawy, które następnie pasteryzujemy w słoikach. Można również tworzyć kiszonki czy marynaty. Wszystko to sprawi, że świeże produkty zyskają dodatkowy termin do spożycia, a po tak przygotowane przetwory chętnie sięgniemy zimą, gdy na półkach sklepowych trudno znaleźć sezonowe warzywa czy owoce.

Przedłużając trwałość produktów spożywczych nie tylko oszczędzamy pieniądze, ale również nie marnotrawimy jedzenia, które dla dla wielu może być cenniejsze niż każdy majątek.